4 دلیل رشد بازار بورس در سال 99

همه ما می دانیم که بازار بورس در ماه های ابتدایی سال 99 رشد بسیار زیادی داشته است. اما این رشد به اصطلاح شارپی و سریع چطور اتفاق افتاد؟ البته که یک عامل در این بازار موثر نبوده است و اثر چندین اتفاق است. در این مقاله مرور کوتاهی بر این مسائل خواهیم داشت و خواهیم دید چطور می توانیم این اثر مثبت را در دراز مدت حفظ کنیم.
دلیل رشد بازار بورس در سال 99
ورود نقدینگی
در نگاه اول به بازار سرمایه متوجه می شویم این بازار در بخش های زیادی می خواهد جا ماندگی های خویش را یک شبه جبران کند. تا حدود زیادی و بخصوص در ظاهر مسئله، این اتفاق در حال رخ دادن است. ورود پنجاه هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید به بازار بورس در سه ماهه نخست سال ۹۹ جای تامل بسیار دارد. در مقایسه، سال قبل کل ورود نقدینگی به بازار سرمایه ۳۰ هزار میلیارد تومان بود، که البته خود سال ۹۸ سال شاهکاری به نسبت سال های قبل بوده و حتی می توان گفت این شروع از همان سال آغاز شده است.
بیشتر بخوانید: پیش بینی تورم در شش ماه دوم سال 99 (ویدیو)
تعداد افراد فعال
در سال ۹۹ آمار های سه ماهه نخست، از ورود دو میلیون نفر شخص حقیقی به بازار سرمایه خبر می دهد البته اینکه گاها روزی ۱۲۰،۰۰۰ نفر در صف گرفتن کد بورسی موفق می شوند هم در نوع خود جالب است. در حالی که در کل سال پر فروغ ۹۸ ، ۸۶۰ هزار نفر کد بورسی دریافت کرده اند.
سهام عدالت و صندوق های ETF
وقتی بحث سهام عدالت پیش می آید، می بینیم که داستان پر رنگ تر می شود، حدود ۴۹ میلیون نفر سهام عدالت دارند، ۱۸ میلیون به روش مستقیم ، سهامشان را مدیریت می کنند. نکته جالب اینجاست که ۷۰۰ هزار نفر سی درصد از سهام را می فروشند. پس نمی توان گفت که آن ۱۸ میلیون به خاطر فروش سهام خود روش مستقیم را انتخاب نموده اند. بلکه آن ۱۷ میلیونی که سهام خود را نفروخته اند به واسطه سهام عدالت می خواهند در این جوش و خروش همه گیر شریک باشند و خود در این فضا فعالیت داشته باشند.
نقش دولت
تا اینجای کار سه مورد اصلی و مهم تاثیر گذار در رشد و رونق بازار سرمایه نام بردیم: ورود نقدینگی، تعداد افراد فعال، سهام عدالت. اما اقتصاد دولتی ایران هر جا خواسته کاری کند یا تغییری ایجاد کند، توانسته است. اینجا هم، حمایت دولت را هم در فضای رسانه و هم در قالب طرح های دولتی مانند سهام عدالت می توان دید. ریاست محترم سازمان بورس می فرمایند ورود این حجم از نقدینگی می تواند تضمین مالی شرکت های بورسی باشد و دولت از این حالت استثنایی می تواند برای تامین مالی استفاده نماید.
نقش دولت محترم در این مهم کاملا مشهود هست و جای بحث نیست. اتفاق مهم این هست که با معرفی سه عامل مهم نقدینگی و افراد و سهام عدالت به عنوان دلایل مهم تحولات بازار سرمایه، این بازار علاوه بر رونق بالا، عمیق تر هم شده است. حجم معاملات روزانه و عرضه های اولیه و واگذاری صندوق های دولتی مانند دارا یکم، دوم و سوم نشان دهنده این رونق هست. اما در باب عمق، اجازه بدهید مثالی مطرح کنیم. وقتی ارزش کل یک بازار یک میلیارد تومن باشد پس وقتی شخصی پیدا می شود که دویست میلیون دارد، این شخص به راحتی با وارد کردن و خارج کردن این پول می تواند بر کل بازار تاثیر بگذارد و در این حالت میگوییم اصطلاحا این بازار خیلی کم عمق هست در حالی که اگر بازاری تشکیل شده باشد از میلیون ها شخص حقیقی و حقوقی و میلیارد ها سرمایه، به راحتی و با خروج مقداری پول یا شرکتی یا اتفاقی اقتصادی یا غیر اقتصادی مهم، به راحتی واکنش نشان نمی دهد و این یعنی این بازار عمیق تر شده است.
پکیج ویدیویی آموزش رایگان بورس
این عمق بازار چه تاثیراتی در پی دارد؟
حال ببینیم این بستر شکل گرفته یا به اصطلاح عمق چه تاثیراتی خواهد داشت:
اول: ریسک را در بازار کمتر می کند هم برای سرمایه گذاران و هم برای شرکت ها.
دوم: عمق و بزرگی، رونق به بازار می دهد.
سوم: اینکه تامین مالی شرکت ها کل اقتصاد کشور را می تواند دستخوش تغییرات مثبت کند، مانند اشتغال، ادامه حیات کسب و کارها و کلا رونق اقتصادی آن هم در اوج تحریم ها.
چهارم: تشویق فعالان در بازار به سرمایه گذاری بیشتر. به عنوان مثال شرکت های خارج از بازار سرمایه به ورود به این بازار تشویق می شوند چرا که این بازار را محل قوی تر شدن خود می دانند.
پنجم: عمق بازار سرمایه هر کشوری باعث اعتبار به آن می شود و در عرصه بین المللی هم می تواند کارساز باشد.
ششم: عمق بازار باعث قوی تر شدن ساز و کارها و شفافیت و در نتیجه تشکیل یک سیستم پایدار کم نقص می گردد. پس با این تفاسیر عمق دهی به این بازار نتایجی عالی دارد .
نتیجه گیری نهایی
فقط یک اما و اگر می ماند! اینکه از این بازار هم دولت منتفع می گردد و هم ملت جای بحثی نیست، اما اگر مدیریت درستی اتفاق بیفتد و آن را تبدیل به سیستمی هوشمند کند که نتوان به سلیقه دولت ها در آن دخل و تصرف کرد این حمایت ها می تواند خیال سرمایه گذاران را برای مدت طولانی راحت کند. همانطور که می دانیم یکی از ابعاد مهم بازار سرمایه دور اندیشی و آینده نگریست که اگر از جانب مسئولین این مهم رخ داده باشد راه برای قدم های بزرگ بعدی هموار و هموارتر خواهد گردید.
اگر به تحلیل و آموزش های بورسی علاقه مند هستید کانال یوتیوب، اینستاگرام و آپارات من را دنبال کنید.
دیدگاهتان را بنویسید